تاریخچه لباس

مقاله مهسافلیچه استایل در تاریخ مد

تاریخ پیدایش لباس

 

لباس و پوشش در طول تاریخ بشر تحت تاثیر عوامل زیادی مانند: جغرافیا، فرهنگ، سیاست، اقتصاد، موقعیت اجتماعی، مذهب و هنر بوده است. تاریخ مد به دوره های مختلف تقیسم میشه که هر کدام سبک و نوآروی خودش را داشته است.

این درحالی ست که تاریخ پیدایش لباس بر اساس تخمین ها به 100000 تا 500000 سال قبل برمیگردد.

نقاشی‌های غار و شواهد تصویری وجود لباس در دوره پارینه سنگی، در حدود 30000 سال پیش را نشان می‌دهند، اگرچه اینها پرده‌های پوستی بودند. لباس‌های نساجی حدود 27000 سال پیش مورد توجه قرار گرفتند، در حالی که قطعات نساجی واقعی از 7000 سال قبل از میلاد مسیح. توسط باستان شناسان کشف شده است.

اولین شواهد وجود لباس از یافته های باستان شناسی مانند سوزن های ساخته شده از استخوان یا عاج، مهره های ساخته شده از صدف یا دندان و آثار پارچه های بافته شده بر روی گل بدست آمده است. برخی از قدیمی ترین منسوجات شناخته شده مربوط به اواخر عصر حجر، حدود 10000 سال پیش است. اینها شامل پارچه‌های کتانی مصر، پارچه‌های پشمی از آناتولی (ترکیه امروزی) و پارچه‌های پنبه‌ای از هند است.

عصر تاریک یا دوره 400 تا 900 میلادی 

 

تصویر تحولات فرهنگی در این دوره تا حدودی مبهم و تصاویر واضح از لباس اندک است. ظاهراً لباس در اروپا ترکیبی از فرم‌های رومی با بربرهاست.

تاریخچه طراحی مد از روم باستان و مصر باستان آغاز می شود. در این فرهنگ ها، لباس و مد نماد وضعیت بودند. کسانی که ثروتمند بودند لباس های گران قیمت و شیک رنگارنگ می پوشیدند، در حالی که فقرا رنگ های خنثی می پوشیدند.

از آنجایی که مجسمه‌های مرمری دوران باستان در طول زمان سفید شده بودند، اعتقاد بر این بود که یونانی‌ها و رومی‌ها لباس‌های سفید می‌پوشیدند. مدل‌های کمر بلند یونانی به‌عنوان مدلی برای لباس‌های باریک و سفید با دور کمر بالا استفاده می‌شد. زنان شیک پوش صندل هایی با الهام از کلاسیک می پوشیدند. مردان موهای خود را به سبک تیتوس (به نام امپراتور روم) کوتاه می کنند. اگرچه جزئیات خاص سال به سال تغییر می‌کرد، اما لباس‌های کمر بلند پایه و اساس یک سبک شیک بودند که قرار بود بیش از دو دهه باقی بماند.

مردان تونیک های بلند یا کوتاه با نوعی شلوار می پوشیدند که با نوارهایی از پارچه یا چرم پوشیده شده بود (نزدیک ساق پا پیچیده شده بود). زنان تونیک زیر و روپوش بیرونی پوشیده از شنل یا سبک تونیک میپوشیدند. اصول لباس پوشیدن در قرون یازدهم و دوازدهم قرون وسطی برای مردان و زنان تقریباً ثابت باقی ماند.

برجسته ترین دوره ها

 

  • دوره باستان

    در تمدن های اولیه از مواد طبیعی پوست حیوانات و پشم برای تهیه لباس و از تکنیک های مختلف بافندگی و رنگرزی برای ایجاد نقش روی آنها استفاده میکردند.

برخی از تأثیرگذارترین فرهنگ ها در مد باستان سومری ها، مصری ها، یونانی ها، رومی ها و بیزانسی ها بودند.

  • قرون وسطا

    قرون وسطا شاهد ظهور طبقات متفاوت بود. اشرافی ها و افراد ثروتمند از پارچه های گرون قیمت ابریشم و مخمل و خز استفاده میکردند. دهقانان و طبقات پایین جامعه از پارچه های ارزان و پشم برای لباس استفاده میکردند. در این حین کلیسا نقش بسزایی در عفت و اخلاق بر قوانین پوشش داشت.

اگرچه منشأ دقیق تغییر مد در لباس هنوز توسط مورخان لباس مورد بحث است،اما به طور کلی اتفاق نظر وجود دارد که پدیده تعداد زیادی از مردم که یک سبک را برای مدت نسبتاً کوتاهی می‌پذیرند، در قرون وسطی آغاز شد.

  • دوره رنسانس

    دوره رنسانس تولد دوباره فرهنگی و خلق هنر و نوآوری بود. ثروتمند ها از هنرمندان برای خلق لباس های خاص و متفاوت برای متفاوت شدنشان و نشان دادن جایگاهشان نسبت به جامعه حمایت میکردند. لباسهایی با جزییات زیاد و تجملاتی که با زیورآلات طلا دیزاین شده بودند.

  • دوره باروک روکوکو

    این دوره به زمان اسراف و تجمل گرایی گزاف مشهور است. لباس های حجیم و اغراق آمیز و با پارچه های گران قیمت و دوخت های پیچیده و جزییات زیاد، رنگهای متضاد و توجه برانگیز طلایی، قرمز، نقره ای، سبز و … به همراه اکسسوری های مجزا کلاه، دستکش، جواهرات.

  • دوره روشنگری و نئوکلاسیک

    این دوره تحت تاثیر آرمان های سادگی و طبیعت بود. لباس های با خطوط صاف و تمیز با پارچه های سبک و دوخت های ساده در رنگهای ملایم سفید، کرم، آبی و … و در بعضی مواقع با دیزاین مروارید برای لباس های خاص و مراسم ها.

  • دوره رمانتیسم

    زمانی که احساسات و تخیلات هنرمندان تاثیر زیادی در استایل داشت. لباس ها الهام گرفته از سبک ها، اتفاقات و فرهنگ ها بود. پارچه های مخمل و ساتن با رنگهای دراماتیک تیره مشکی، قهوه ای و بنفش.از اکسسوری ها کلاه، دستکش، زیورآلات برای بیان بیشتر احساسات استفاده میکردند.

انقلاب صنعتی و مدرنیسم

 

  • انقلاب صنعتی

    نه تنها تغییرات تکنولوژیکی بلکه اجتماعی و اقتصادی را ایجاد کرد که بر لباس تأثیر گذاشت. توانایی تولید منسوجات با سرعت و هزینه کمتر، مشارکت در مد را تسهیل کرد. با خلق ماشین آلات صنعتی ایجاد رنگهای متفاوت برای پارچه تنوع بسیاری برای لباس ایجاد شد.

تغییرات اجتماعی و اقتصادی شرایط لازم را برای مد ایجاد کرد. پیشرفت های تولید نساجی مواد اولیه مورد نیاز برای افزایش تولید و مصرف پوشاک را فراهم کرد. دادگاه ها صحنه ای را برای نمایش مدها فراهم کردند. طبقه بندی اجتماعی سخت تر می شد و این امکان را برای یک طبقه اجتماعی فراهم می کرد که از طبقه دیگر تقلید کند. افزایش تجارت و سفر، اطلاعات مربوط به سبک ها را از یک منطقه به منطقه دیگر منتشر کرد.

  • مدرنیسم

    زمان خلق دوباره لباسهای تاثیر گرفته از جبنش ها و اتفاقات توسط هنرمندان با پارچه های جدید و متنوع چرم، فلز، خز و … در رنگهای متضاد سفید و مشکی، آبی و قرمز و … و طراح های هندسی مختلف دایره، مثلت و مربع.

  • پست مدرنیسم

    دوره پست مدرنیسم دوره ای از تنوع فرهنگی و کثرت گرایی بود که پیچیدگی ها و تضادهای مد را در بر گرفت. لباس‌ها با سبک‌ها و تأثیرات متعدد از دوره‌ها، مناطق، ژانرها، خرده فرهنگ‌ها و رسانه‌های مختلف، التقاطی و ترکیبی‌تر شدند. پارچه‌ها با طرح‌ها، الگوها، بافت‌ها، لایه‌ها و تکه‌ها مخلوط و مطابقت داشتند. رنگ ها متنوع و پر جنب و جوش بودند، با نئون، متالیک، رنگ های خاکی و رنگ های رنگین کمانی. لوازم جانبی خلاقانه، با آرم ها، نمادها، کلمات، تصاویر، شخصیت ها بودند.

در طی سالیان اروپا مرکز نوآوری در مد باقی ماند. خیاطی بریتانیایی استاندارد بین المللی را برای لباس مردانه تعیین کرد. و آغاز مد لباس در پاریس در اواسط قرن، جایگاه برجسته پاریس در مد زنان را تایید کرد.

پوشش و لباس در طول سالین  تحولات عظیمی داشته ست. هر دوره نقش به سزایی در سبک و استایل، طراحی، تولید لباس و پارچه داشته که در دنیای کنونی حق انتخاب ما برای استایل و پارچه متنوع است.

بسیاری از نیروهای فرهنگی به تغییرات سبک قرن نوزدهم کمک کردند. اینها شامل انقلاب صنعتی، انقلاب فرانسه، تغییر در نقش زنان، تغییر در فضای سیاسی، گسترش ایالات متحده، و جنبش های هنری بود.

سبد خرید